Păduri Seculare și Cvasivirgine

… Interzicerea taierilor de orice fel in Rezervatii si paduri seculare. Identificarea urgenta si in mod corect a tuturor padurilor virgine, cvasivirgine si seculare, introducerea acestora in catalogul padurilor virgine. Pana la finalizarea procesului sistarea oricaror exploatari planificate in potentialele paduri virgine si cvasivirgine. Interzicerea taierilor in parcurile nationale si rezervatiile naturale prin modificarea OUG 57/2007 a ariilor protejate. Extinderea zonelor de non-interventie la parcurile naturale la min. 50% din suprafata. Reducerea intensitatii exploatarilor in siturile Natura 2000. Interzicerea taierilor progresive si succesive in aceste situri, permiterea doar de taieri de conservare si gradinarite, la scara redusa…

posaga
Au fost identificate astfel 218.500 ha de păduri virgine și cvasivirgine, au fost întocmite hărți care au fsot puse la dispoziția autorităților române în silvicultură și au fost publicate niște lucrări științifice. Site-ul de popularizare a rezultatelor și monitorizare a pădurilor virgine nu a fost realizat. Abia după mai bine de 10 ani, un rezumat al rezultatelor inventarizării și un tabel ce conținea suprafețele și datele de geolocație ale pădurilor a apărut pe site-ul ministerului mediului.

esec
declic.ro/Protejarea-padurilor_virgine-Istoria-unu-esec.pdf

 10 July 2017 – www.wwf.ro – Cele mai valoroase păduri virgine de fag din România, însumând aproape 24.000 ha, au fost încluse pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Acestea sunt situate în 8 zone diferite: Izvoarele Nerei, Cheile Nerei-Beușnița, Domogled – Valea Cernei, Cozia, Codrul Secular Șinca, Groșii Țibleșului, Codrii Seculari Strîmbu-Băiuț, Codrul Secular Slătioara. Pădurile seculare cu structuri primare (pădurile virgine și cvasivirgine) sunt mostre ale ultimelor ecosisteme terestre care au mai rămas Europei, care s-au format fără o influență umană semnificativă, ci ca rezultat al unei îndelungate evoluții naturale de mii de ani. Astăzi, aceste păduri reprezintă adevărate laboratoare științifice care ne vor ajuta să înțelegem printr-o lecție vie și să păstrăm tainele universului pădurii. În plus, aceste păduri au un rol esențial în păstrarea identității culturale a comunităților locale. În Munții Carpați se poate vorbi despre o „civilizație a lemnului”, istoria, filozofia de viață, cultura și tradițiile comunităților locale din aceste zone sunt atât de strâns legate de pădurea care le adăpostește încât cele două concepte nu pot fi separate.

lemn controlat.JPG
lemncontrolat.ro/harti-interactive/harta-ariilor-naturale-protejate-din-romania/
360
www.360mm.ro/forests
risc.JPG
lemncontrolat.ro/harti-interactive/harta-zonelor-de-risc-privind-recoltarea-ilegala-a-lemnului
fag
www.360mm.ro/forests

Mihai Constantinescu – Paduri seculare Cluj : Cele două corpuri mai mari de pădure virgină de la Valea Ierii aveau împreună peste 140 ha. Mi se par fascinante. N-aș mai pleca de-acolo, la ce arbori mari sunt. Acolo am senzația aia că e ceva ce n-a fost deranjat. Dacă mergi printr-o pădure din asta obișnuită, cred nu poți să avansezi 200 metri fără să găsești un loc în care s-a făcut vraiște, cu cioate. N-aș vrea să fiu foarte religios, dar acolo este ca într-o catedrală. O astfel de pădure e ca o construcție impresionantă, foarte înaltă. În pădurile virgine arborii sunt foarte înalți. Pădurea e destul de deschisă. Nu există crengi la nivelul de jos, arborii sunt ca niște coloane. Coronamentul începe de la două treimi în sus. Se-aud cum cântă păsările, se văd urme de la tot felul de animale, e vegetație pe jos. Sunt multe ferigi luxuriante. Atunci când am găsit zona cu ferigile, m-așteptam să apară de undeva un Tyranosaurus ca-n Jurassic Park. Sunt fagi monumentali de peste 200 de ani, înspre 300 de ani, cu diametru de peste 1,5 metri, înspre 2 metri și înălțimi de 35-40 metri. Am găsit și unii mari, scorburoși. Ăia e posibil să aibă și mai mult, să meargă înspre 400 de ani, dar sunt rari, că deja de la 300 de ani cam intră în declin fiziologic. E greu de stabilit  La Tarnița am găsit ceea ce nu speram să fie, o pădure seculară de gorun.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s